W czwartek 10 grudnia 2015 roku w Sali plafonowej Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu odbyła się promocja książki kulinarnej pn. „Smaczny Kołobrzeg. Kuchnie rejonu kołobrzeskiego” autorstwa Pani Beaty Mieczkowskiej-Miśtak.
Książka kulinarna „Smaczny Kołobrzeg. Kuchnie rejonu kołobrzeskiego” to pierwsza publikacja promująca kuchnie naszego regionu. Projekt autorstwa Pani Beaty Mieczkowskiej-Miśtak powstał dzięki zaangażowaniu wielu osób i instytucji. Wśród partnerów, którzy zaangażowali się w realizację wydania tej unikatowej książki znalazły się: kołobrzeskie hotele, przedsiębiorcy oraz samorządowcy. Patronat honorowy nad publikacją objęli członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Anna Mieczkowska oraz Starosta Kołobrzeski Tomasz Tamborski.
W książce znajduje się ponad 40 przepisów kołobrzeskich miłośników gotowania oraz szefów kuchni. Przepisy zawarte w niej oparte są na produktach regionalnych oraz tradycyjnych recepturach kulinarnych z Pomorza Zachodniego.
Promocja publikacji była okazją do nabycia książki wraz z autografem autorki oraz Starosty Kołobrzeskiego Tomasza Tamborskiego, którego przepis również znajduje się w książce.
Książkę „Smaczny Kołobrzeg” można zakupić w kołobrzeskich księgarniach, Muzeum Oręża Polskiego, obiektach hotelowych oraz sklepie Top Wina Świata.
Życzymy miłego gotowania.